Až na kraj světa – Dálný východ

Region východní Asie, někdy také označovaný jako Dálný východ, nabízí řadu atraktivních a exotických míst k návštěvě. Mezi hlavní turistické země tohoto regionu patří Čína, Japonsko, Korea a Tchaj-wan.

 

Pokud bychom se zaměřili na jednotlivé země, pak platí víceméně následující:

 

Čína

Čína je světem sama pro sebe, zdaleka největší zemí východní Asie a jedna ze světových velmocí. Zároveň také ekonomická síla, se kterou je třeba počítat. Jedná se o jednu z nejlidnatějších zemí světa a její kultura patří mezi nejstarší kontinuálně existující za zeměkouli…byť je otázka, nakolik je po období kulturní revoluce čínská kultura ještě kulturou „původní“ Číny. Návštěvníkům nabízí Čína obrovské množství míst, kam vyrazit – megapole Peking a Šanghaj, krásnou krajinu rýžových polí a krasových hor v Yunnanu, hory Sečuánu a Tibetu, nebo příjemný tropický jih oblastí Hong Kongu a Macau. Přestože se Čína velmi rychle mění a mnohdy se ke svým památkám ve jménu pokroku chová docela macešsky, stále ještě zůstává dostatek historických míst k návštěvě. Za mnohé jmenujme Velkou čínskou zeď, terakotovou armádu v Xi´anu, Zakázaný palác v Pekingu, krásné zahrady v Su-čou…seznam by mohl dlouho pokračovat. Kapitolou samotnou je rozmanitá čínská kuchyně, výpravy za čajem a vlastně i fungování země jako takové. Kdo vyrazí do Číny, musí počítat s funkčním, ale poněkud omezujícím státem a také s řadou byrokratických nařízení. Přesto určitě nebude litovat.

 

Japonsko

Patří mezi jedny z nejexotičtějších destinací světa. Přitom na první pohled mnohdy příliš exoticky nepůsobí…to je ale opravdu jen první dojem. Hlavní rozdíl ve fungování Země vycházejícího slunce oproti Evropě je vlastně především v myšlení a fungování lidí a této fascinující země jako takové. A mnohdy se exotičnost ukrývá v detailech, a především v tom, jak skvěle (byť odlišně) zde spousta věcí funguje. Mezi hlavní turistické cíle budou jistě patřit města Tokio a Kjóto, často také Ósaka a Nara. Z dalších destinací, které by během návštěvy Japonska neměly chybět, je to Hirošima s památkami spjatými s atomovou bombou a slavná brána u ostrova Mijadžima. Milovníkům aktivního poznávání lze doporučit Japonské Alpy, nebo třeba lyžování na Hokkaidó. Relativně málo navštěvovaným regionem jsou pláže ostrova Okinawa, které si svou krásou nezadají s mnohem známějšími plážovými letovisky. Zážitkem jsou bezpochyby i přesuny vlaky šinkansen, nebo návštěvy hypermoderních podniků mnoha druhů.

Map_of_East_Asia

Jižní Korea

Malounko ve stínu svých slavnějších sousedů, Číny a Japonska, se nachází krásná země k návštěvě – Jižní Korea. Ta návštěvníkům nabízí velmi příjemnou kombinaci moderních měst, historických památek, krásných přírodních destinací a fantastického jídla. Mezi hlavní cíle Koreje patří metropole Seoul, hory Soraksan s možností krásných treků, historické kláštery v Kjongdžu, nebo příjemný přímořský Pusan s fantastickým rybím trhem. Mezi poněkud bizarní zážitky patří výlet do DMZ, demilitarizované zóny, která odděluje Jižní Koreu od Severní – navzdory dekádám od ukončení bojů jsou obě Koreje dodnes ve válečném stavu.

 

Tchaj-wan

Tak trochu jiná Čína. Ostrov nazývaný v koloniální době Portugalci Ilha Formosa, tedy „Nádherný ostrov“ v mnoha ohledech dělá čest této přezdívce. Na relativně malých vzdálenostech nabízí obrovskou pestrost – hory, historická města, termální prameny, soutěsku Taroko, či plantáže zdejších legendárních čajů oolong. Svou cestu návštěvník většinou zahájí v hlavním městě Tchaj-peji, které samo o sobě v kombinaci s cíli v blízkém okolí dokáže poskytnou zábavu na řadu dní. Přidejme do tohoto mixu ještě příjemné zdejší pláže a máme úžasnou destinaci, která určitě stojí za návštěvu.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×