Bali – kultura Ostrova bohů

Indonésie, jméno které přímo voní exotikou. Fascinující země kopírující jako náhrdelník perel svými ostrovy a ostrůvky rovník. A snad každý z ostrovů má svou unikátní kulturu, přírodu a kuchyni. A i v takto rozmanitém koutu světa má málokterý ostrov tak vyhlášené jméno jako právě Bali, nazývané také Ostrov bohů. Na relativně malé rozloze nabízí vše, co si srdce cestovatele může přát – nádherné památky a bohaté kulturní tradice, tyrkysově zelená rýžová políčka, všudypřítomnou pestrou tropickou přírodu, výbornou kuchyni a možnost odpočinku u moře, které je vždy nedaleko. To vše v exotickém prostředí ale s velmi funkční infrastrukturou odpovídající západním standardům.

 

Bali je legendou i mezi antropology a milovníky umění a tradičních řemesel. Záplava chrámů a svatyněk, každodenní taneční představení pro potěchu bohů a četných diváků, malíři a řemeslníci, nebo jen každodenní obětinky bohům a všudypřítomné svatyňky dobrým duchům. To vše a mnohem víc Ostrov bohů nabízí. Přestože Bali vypadá jako zcela světský turistický ráj…a do určité míry tak tomu opravdu je, jedná se o místo s velmi bohatými duchovními tradicemi a hlubokou komplexní životní filozofií, která se neustále promítá do každodenního života. Tato filozofie se nazývá tri hita karana – doslovný překlad by byl přibližně „tři důvody prosperity“ případně „tři důvody dobrého žití“ a rozhodně patří k životu tohoto fascinujícího ostrova více než co jiného. V zásadě se jedná o trojí harmonii v životě – harmonii člověka s bohy, harmonii mezi lidmi a harmonii se silami přírody. A v běžném životě se Balijci opravdu snaží, aby si harmonii udrželi a vycházejí tomuto ideálu vstříc. Například právě obětinami dobrým duchům a provozováním činností pro potěchu bohů.

 

Spojení s filozofií se opravdu projevuje ve všech aspektech života Balijců – zbožní lidé například orientují své tělo při spánku směrem k hoře Agung, jež je považována za posvátnou a za příbytek bohů. Hory přitom patří bohům, ostrov Bali lidem a moře zlým duchům a démonům. A ty si nikdo nechce rozhněvat. Snad i kvůli víře, že moře je domovem démonů, Balijci překvapivě obvykle neplavou a moře se bojí…což je poměrně stresující, pokud turistu někam po moři vezou. A je to obecně zvláštní, u ostrovního národa. Ale taková je prostě balijská realita.

 

Filozofie tri hita karana se projevuje i v těch nejmenších aspektech každodenního života. Například třeba i při stavbě balijských domů, které jsou nejen krásně zdobené, ale také odrážejí pravidla ukotvená ve výše zmíněné filozofii – kombinací měr a posvátných aspektů, které mají domu zajistit klid, štěstí a prosperitu. Každodenní projev náboženství – velmi krásný, mimochodem, jsou i malé obětiny duchům, zvané canang sari. Jedná se o košíček s troškou rýže, květem a vonnou tyčinkou. Uvidíte je všude na Bali. Náboženský aspekt má například i zakládání malebných terasovitých rýžových políček, v systému zvaný subak (dostal se i na seznam světového dědictví UNESCO) – vedle praktického významu, že všechna políčka mají dostatek vláhy, musí nový zemědělec zapojující se do systému požádat o povolení nejen ostatní farmáře, ale také kněze. A náboženský nádech má i oblíbená kratochvíle Balijců, pouštění draků. Ti mají na sobě připevněné malé píšťalky, které mají šeptat do uší bohů a prosit o dobrou úrodu. Výčet náboženských přesahů každodenních činností by mohl dlouho pokračovat. Bali je prostě ostrov jako žádný jiný a návštěvu si rozhodně zaslouží!

 

Luboš (VIVA Travel)

 

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×