Penang – perla Orientu

Během svých cest coby průvodce, ale i v průběhu svých soukromých cest jsem projel relativně velký kus světa. Postupně většina mých cest začala tak nějak samovolně směřovat do Asie, ke které mám velmi blízko. Tento fascinující kontinent má pro mě naprosto všechno – pohodové lidi, úžasné památky, famózní kuchyni a vůbec tam mám pocit, že jsem našel druhý domov. Pokud by se mě někdo zeptal na mé oblíbené místo v Asii, seznam by byl dlouhý – dechberoucí sopky Bromo na Jávě, hypermoderní džungle Singapuru, úžasná pláň Paganu se stovkami chrámu v Barmě nebo třeba hory Nepálu a Gruzie. Pokud by ale otázka směřovala na nejoblíbenější místo v Asii, pak by odpověď byla jasná – Penang!

 

Místo mého srdce

Toto úžasné místo v Malajsii, označované také jako „Perla Orientu“, mě naprosto uchvátilo již během mojí první návštěvy před lety. A přestože jsem od té doby Penang navštívil možná třicetkrát, pořád mám pocit, že sem bych se mohl vracet neustále. A ani s přibývajícím počtem navštívených míst se nic nezměnilo. Je to jednoduše město (a ostrov), kde jsem nechal kus srdce. Nádherné křivolaké uličky se zašlými kupeckými domečky, zdobné klanové domy, chrámy hned několika vyznání v rámci jediné ulice, skvělá kuchyně, pěkné pláže a tropická příroda hned za hranicemi města. To vše vytváří jedinečný mix, který pro mě prostě „funguje“.

 

Trocha historie

Ostrov Penang (mal. Pulau Pinang) leží u severozápadního pobřeží Malajsie. Svůj název získal od slova „pinang“, které v malajštině znamená arekovou palmu. Ta se používá do v Asii oblíbených betelových soust a oříšek této palmy se dokonce dostal na vlajku ostrova. Penang označuje jak ostrov, tak svazový stát – ten je druhý nejmenší v Malajsii, ale jeden s nejhustším osídlením a donedávna byl také jediný, kde čínské etnikum mělo převahu. Unikátní charakter ostrova a dostatek pracovních příležitosti postupně ale vedl k vyrovnávání poměrů jednotlivých etnik. Přesto si Penang a jeho hlavní město George Town dodnes uchovávají silně čínský charakter. Penang je známý bohatým kulturním dědictvím s unikátní vlivem koloniálních, čínských, malajských a indických vlivů. Nejen proto se George Town dostal na seznam světového dědictví UNESCO.

Historie ostrova se začala psát už ve starověku, výraznější zprávy o Penangu ale pocházejí až z dob počátků evropské mořeplavby. Tehdy byl Penang sídlem pirátů a Evropané zde pouze doplňovali vodu při cestách na Dálný východ. Teprve později, roku 1786, se Penang zapsal výrazněji do historických kronik – stal se prvním opěrným bodem Britů na území dnešní Malajsie…další měly postupně přibývat. V určitých dobách byl význam Penangu srovnatelný s Melakou a Singapurem, nakonec se ale především díky vynikající poloze stal hlavní základnou Britů v oblasti právě Singapur. Penang se ale i nadále bouřlivě rozvíjel a vzhledem k Brity podporované migraci Číňanů a Indů se George Town stal životem kypícím městem. Penang byl také místem mnoha malajských prvenství – nacházel se zde první britský nejvyšší soud v Malajsku, byla zde otevřena první pobočka mezinárodní banky, vycházely zde první národní noviny, byl prvním místem v Britském Malajsku, kde jezdily tramvaje…seznam by mohl dlouho pokračovat. I dnes je Penang často místem, kde „jsou napřed“, oproti zbytku Malajsie.

 

Most mezi modernitou a historií

Co ale mně osobně oslovuje, že přitom místní neztrácejí vazby na svou minulost. Z města se nestal žádný skanzen, je stále živelné, plné energie a místem soužití různých etnik. Procházky zdejšími uličkami, prohlídky chrámů a klanových domů, ochutnávky různých kuchyní…to vše patří mezi to nejkrásnější, co lze (nejen) v Malajsii zažít a vidět. A vedle města s bohatými připomínkami historie má co nabídnout i zbytek ostrova – krásné pláže, příjemný národní park, výlety do vzdálenějších míst, kde jako by se zastavil čas… Přitom ostrov se rozvíjí, a to dost výrazně, nakonec je mu i vzhledem k množství zde sídlících IT firem přezdíváno „Silicon Valley východu“. Tento rozvoj ale neohrožuje samotné historické jádro města, kam si člověk může po dni stráveném prací na IT projektech připomenout historii a nadýchat se úžasné zdejší atmosféry. Podtrženo a sečteno, Penang je prostě světem sám pro sebe, přehlídkou kultur celé Asie na jednom místě a pokud byste měli navštívit v Malajsii jediné místo, rozhodně by moje doporučení bylo jasné. Penang!

 

Luboš (VIVA Travel)

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×