Po Hedvábné stezce – země Střední Asie

Region střední Asie je u nás často dodnes vnímám jako místo zaostalých postsovětských republik…ale rozhodně neprávem! Ano, informace o někdejších sovětských republikách je správná, od pádu SSSR ale většina zemí střední Asie ušla velký kus cesty. Je také třeba mít na paměti, že zde existovaly mocné říše již od starověku. Střední Asie má co nabídnout snad každému – milovníkům historie, přírody, aktivním cestovatelům – seznam je dlouhý. Každá země ale nabízí něco jiného a je třeba dobře vybírat, kam vyrazit.

 

Pokud bychom se zaměřili na jednotlivé země, pak platí víceméně následující:

 

 

Uzbekistán

Uzbekistán tvoří přirozené centrum regionu. Navíc v zásadě nabízí od všeho něco – prastará (a nádherná) města jako jsou Samarkand, Buchara a Chiva, pouštní krajiny, neutěšený pohled na někdejší Aralské moře, hory na jihu země, nebo příjemný – ač silně sovětsky působící – hlavní město Taškent. Přidejme také na váhu slušnou logistiku a opravdu pohostinné Uzbeky a máme mix lákadel země, přímo vybízející k návštěvě.

 

Kazachstán

Severní soused Uzbekistánu je typický obrovskými vzdálenostmi a také dobrou infrastrukturou, značně převyšující ostatní země regionu. Mezi hlavní cíle bude patřit hlavní město s moderní architekturou Nur-Sultan (donedávna Astana), velmi příjemná jižní metropole Almaty s okolními horami, jeden z největších kaňonů světa Čaryn, nebo třeba velmi zajímavý kosmodrom v Bajkonuru. Kazaši jsou oproti Uzbekům uzavřenější, to ale neznamená, že jsou méně přátelští.

 

Kyrgyzstán

Kyrgyzstán je především přírodní destinací. Ovšem hory a jezera, která jsou zde k navštívení, jsou opravdu nádherné – mezi dalšími je to překrásné jezero Issyk Kul, národní park Ala Archa s nádhernými horami, či červené skály u Djeti Oguz. Kyrgyzstán nabízí i historické památky a hlavní město Biškek také není nezajímavé, s okolními památkami se ale nemohou srovnávat a příroda bude téměř jistě hlavním důvodem návštěvy tohoto zajímavého státu.

1280px-Caucasus_central_asia_political_map_2000

Tádžikistán

Země kulturně blízká Íránu, nakonec i tádžičtina je vlastně forma perštiny. Vedle fascinujících historických míst jako jsou Chudžand – jedno z nejstarších měst ve střední Asii, ruin starověkého města Pendžinkent, nebo Vachánského údolí s řadou zajímavých etnik a kultur jsou zde i krásné přírodní lokality. Mezi nejvýznamnější patří hlavně hory – Pamír s jeho věhlasnou Pamir Highway, ale také jezero Iskanderkul a Karakul.

 

Turkmenistán 

Nabízí řadu zajímavých historických míst, a ačkoliv postrádá pestrost přírody okolních států – většinu území pokrývá nepříliš úrodná krajina pouští a polopouští, rozhodně to neznamená, že nestojí za návštěvu. Především proto, že se jedná o jednu z nejuzavřenějších zemí světa a stavby a vůbec kult osobnosti spojené se zdejším vůdcem nazývaným Turkmenbaši, stojí za návštěvu samy o sobě.

 

Mongolsko

Poněkud stranou střední Asie (někdy bývá považováno za část Asie východní) leží Mongolsko – země rozlehlých stepí a divoké a málo dotčené přírody. Vzdálenosti jsou zde obrovské a cestování relativně náročné. Mezi hlavní cíle bude patřit rychle rostoucí metropole Ulánbátar, město Karakorum a celá řada národních parků. Zážitkem je také možnost interakce s místními obyvateli v jejich každodenním životě.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×