Pod pohledem Buddhy – pevninská JV Asie

Jihovýchodní Asie nabízí řadu atraktivních a exotických míst k návštěvě. Přestože tvoří jeden celek se vzájemně provázanými dějinami, v zásadě se tento zajímavý region dá rozdělit na dvě poloviny – pevninskou a ostrovní jihovýchodní Asii. Toto dělení souvisí s počasím a také kulturou. Zatímco pevninská Asie je téměř celá buddhistická a nejlepší sezóna k návštěvě je v zimních měsících, ostrovní je až na výjimky muslimská a nejlepší počasí k návštěvě je v létě. Výjimku ostrovní Asie tvoří Filipíny, které jsou křesťanské a jejich počasí kopíruje spíše sezóny pevninské části regionu. Jihovýchodní Asie je pro svou atraktivitu, ale také pro snadné fungování velmi dobrou volbou pro první setkání s Asií.

 

Pokud bychom se zaměřili na jednotlivé země, pak platí víceméně následující:

 

Myanmar (Barma)

Je doposud relativně hodně autentickým a málo navštěvovaným koutem jihovýchodní Asie. I zde ale od pádu vlády vojenské junty (přinejmenším oficiálního, armáda je doposud v pozadí politiky velmi mocnou silou) dochází k velkým změnám. Barma nabízí velmi zajímavá města – Rangún s mnoha koloniálními a buddhistickými památkami, starobylý Mandalaj, nebo „potěmkinovské“ hlavní město Neipyijto a pro fanoušky George Orwella „jeho“ Barma má mnoho nádherných chrámů, mezi nejznámější patří ale bezesporu okázalá Šveitigoumská pagoda, centrum uctívání místních duchů (natů) na hoře Popa, nebo mandalajský chrám Mahamuni s bohatě zlaceným Buddhou. Z historických a technických lokalit je dechberoucí Pugam (Bagan) se stovkami chrámů, týkový most u U-Bein, nebo železniční viadukt u městečka Gokteik. Milovníky přírody pak potěší jezero Inlé a jeho plovoucí vesnice, kopce poblíž Kalaw s možností zajímavých treků, nebo málo navštěvovaný barmský Himálaj. Zajímavá je určitě i místní kultura, unikátní právě pro Barmu – nejen dámy mohou využít příležitosti zkusit přírodní „pleťovou masku“ vyráběnou z kůry jednoho stromu (thangka), nebo možnost ochutnat salát z čajových lístků.

 

Thajsko

Thajsko má malounko nezaslouženě pověst „profláknuté“ destinace a mnohým se s tímto zajímavým státem objeví před očima divoké pitky mládeže, nebo návštěvy go-go barů v Bangkoku. Pravda je ale taková, že Thajsko je mnohem více než to a má opravdu co nabídnout téměř každému návštěvníkovi…nejen proto se těší oblibě turistů již celé dekády. Vedle rušného Bangkoku se nabízí i mnohem klidnější (a „thajštější“) metropole severu Čiang Maj, nebo zbytky historické Ayutthaje. Milovníky historie jistě potěší možnost jízdy vlakem po tzv. Železnici smrti poblíž Kančanaburi. Mezi zajímavá místa patří plovoucí trhy – nejznámější je Damnoen Saduak a „železniční trh“ u Mae Klongu. Thajsko se může pyšnit i krásnými národními parky – mezi nejlepší patří Khao Yai a Kha Sok, ale pěkných parků má země mnohem více. Kapitola sama pro sebe je zdejší famózní kuchyně a pověstné thajské masáže. A pak samozřejmě řada míst, kde je možno relaxovat na krásných plážích – Koh Samui, Koh Samet, Phuket, Krabi…výčet by mohl dlouho pokračovat. A pro milovníky divočejší zábavy samozřejmě nechybějí ani již zmíněné divoké pitky a návštěva go-go barů. I to totiž k Thajsku patří.

Political_Southeast_Asia_Map

Laos

Představuje (výrazně) klidnější variantu k hojně navštěvovanému Thajsku. Kultura a kuchyně jsou podobné, s troškou nadsázky je Laos „Thajsko před začátkem masového turismu“. Na rozdíl od Thajska zde není možnost po poznávací části odpočinout si u moře – Laos je jediná země JV Asie bez přístupu k moři. Co ale Laosu určitě nechybí je dostatek krásných míst k návštěvě – nádherné historické město Luang Phrabang, výlety do zapomenutých vesniček na severu země, krásná krasová krajina u Vang Viengu, či možnost opravdu zpomalit v oblasti „Čtyř tisíců ostrovů“ (Si Phan Don) na jihu země – ostrůvků na toku Mekongu asi není tolik, přesto se jedná o unikátní region.

 

Kambodža

Středověká Angkorská říše byla jednou z nejmocnějších říší v jihovýchodní Asii. O původní slávě svých předků si obyvatelé dnešní notně zmenšené Kambodže mohou nechat jen zdát – země byla zbídačelá vládou Rudých Khmerů a pozdější občanskou válkou. Přesto je Kambodža velmi příjemnou zemí k návštěvě – vedle dechberoucích chrámů Angkoru stojí za návštěvu i plovoucí vesnice na jezeře Tonlé Sap, plantáže světoznámého pepře u Kampotu, odlehlé kouty na severu a severozápadě Kambodže s populacemi slonů, nebo příjemné ostrůvky na jihu (například ostrov Koh Rong).

 

Vietnam

Zvláštní postavení mezi ostatními zeměmi pevninské JV Asie má Vietnam, země často spojovaná s dlouho vietnamskou válkou (místní jí označují jak válku americkou). Vietnam jako jediná země tohoto regionu byl pod silným vlivem Číny a na zdejší kultuře je to určitě znát – jak v kuchyni, tak například ve vyznávaných hodnotách a pověstné vietnamské činorodosti. Země nabízí opravdu mnoho míst k návštěvě, přestože historických památek zde není kvůli válce tolik, jako v okolních zemích JV Asie. Mezi hlavní cíle patří starobylá Hanoj, někdejší císařské město Hué, malebné uličky Hoi Anu, či široké bulváry jižní vietnamské metropole Saigonu. Za návštěvu rozhodně stojí i zátoka Halong s nádhernými krasovými útvary vystupujícími přímo z moře, delta Mekongu s četnými farmami a plovoucími trhy, nebo památky spojené s vietnamskou válkou. Pro milovníky přírody je pak hlavní oblastí zájmu sever země – jak oblasti okolo města Sapa, tak ještě dále na sever vietnamsko-čínské pohraničí. Přestože Vietnam má i pěkné pláže, o typickou „plážovou destinaci“ se spíše nejedná – za zmínku stojí především pláže ostrova Phu Quoc, u Mui Ne a městské pláže v Nha Trangu a u Danangu. Vietnamská kuchyně rozhodně patří mezi nejchutnější a nejzdravější na světě a stojí i za samostatnou cestu to této krásné země.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×