Půvaby gruzínské gastronomie

Nejen památkami živ je cestovatel a po dlouhém dni naplněném poznáváním je samozřejmě potřeba také nasytit hladový žaludek. A setkání s místními gastronomickými specialitami rozhodně patří k příjemným aspektům místních kultur. Tedy většinou, v případě Gruzie je ale stravování vždy malým svátkem.

 

Gruzínská kuchyně odráží bohatou historii země a úrodnost místní krajiny. Je unikátní, ale nese i rysy evropské, kavkazské a blízkovýchodní kuchyně. Pokrmy jsou vyvážené mezi masité a zeleninové, hojně se používá mléko, koření, ořechy, ovoce, oblíbené jsou různé chleby. Často se jedná o unikátní směs chutí – například pasty z granátových jablek, kuře vařené v citronovo-smetanové omáčce, houbové pokrmy…je toho mnoho, co lze v Gruzii ochutnat. Mezi národní pokrmy patří chačapuri (chlebová placka se sýrovou náplní), chinkali (mletým masem plněné knedlíčky), čurčchela (ořechy navlečené na niti a máčené v karamelu), saláty badrižani nigvzit (smažený lilek plněný ořechovou nádivkou), mcvadi (gruzínský šašlik), oblíbené jsou také různé omáčky. Seznam by mohl dlouho pokračovat. Vše je připravováno z čerstvých surovin zdejších pěstitelů a bohaté úrody této krásné země. Národním nápojem je víno, vaří se zde i velmi slušné pivo, hodně se pije čaj a také mírně slaná minerálka Bordžomi – v dobách SSSR nejznámější minerální voda v celém sovětském prostoru. Je určitě z čeho vybírat a na co se těšit!

Třeba na některém z našich zájezdů…

 

Luboš (VIVA Travel)

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×