Skryté perly – země Kavkazu

Přestože jsou z našeho pohledu oproti zbytku Asie země Kavkazu prakticky za dveřmi, nejedná se rozhodně o region, do kterého by proudily davy. Důvodem, proč se tomuto krásnému koutu světa masový turismus vyhýbá může být absence opravdu pěkného moře, případně vnímání zemí Kavkazu jako zaostalých míst s postsovětským charakterem. Mnohým se také vybaví složitá bezpečnostní situace mezi Arménií a Ázerbajdžánem, či relativně nedávné gruzínsko-ruské války (ač Rusko samo nikdy svůj podíl na těchto konfliktech nepřiznalo). Ať už je důvod jakýkoliv, vynechat země Kavkazu by byla obrovská chyba – jedná se o region oplývající obrovským množstvím kulturních památek, divukrásnou přírodou, fantastickým jídlem a neuvěřitelně pohostinnými obyvateli. Co na tom, že se místní národy mezi sebou moc nemusejí.

 

Pokud bychom se zaměřili na jednotlivé země, pak platí víceméně následující:

 

Gruzie

Asi nejznámější zemí regionu je bezesporu Gruzie. Země pověstná svou pohostinností a množstvím památek. Cestovatel zde najde všechno – okouzlující města, starobylá historická místa, úžasné hory, slušné moře a fantastickou gastronomii. Z konkrétních míst určitě stojí za návštěvu hlavní město Tbilisi s úžasnou atmosférou, historická metropole Mccheta, či nádherný hrad Achalciche. Zajímavé, ač poněkud bizarní, je rodiště Stalina v Gori. Příroda nabízí to nejkrásnější z Gruzie u hory Kazbeg a v Mestii, krásný je i průsmyk Okatse s visutou lávkou, nebo vinice u Signagi. Příjemné, ač nijak dechberoucí je moře u města Batumi – to je samo výkladní skříní moderní architektury a fantastická je i nedaleká botanická zahrada. A pak je tu samozřejmě skvělé jídlo a Gruzíni samotní…

Kavkaz

Arménie

Tuto kavkazskou zemi si většina z nás spojuje s ničivým zemětřesením a také jako domov Arménů, kteří se sem vrátili z celého světa po první světové válce. Ač výrazně zmenšená v rozloze oproti středověké „Velké Arménii“, nemá se dnešní Arménie za co stydět a určitě má návštěvníkovi co nabídnout. Ať už se jedná o příjemné hlavní město Jerevan, historické kláštery, nebo krásné jezero Sevan. Kapitolou samou pro sebe je vyhlášený arménský koňak, zdejší skvělá kuchyně a pohostinnost místních. A ač hora Ararat zůstává dodnes pro Armény nedostižným snem, jež mají pořád před očima, neboť po 1. světové válce zůstala ve znepřáteleném Turecku, i pohled na ni zpoza hranic zůstává nádherný i dnes.

 

Ázerbajdžán

Ázerbajdžán je relativně velmi málo navštěvovanou zemí. Částečně kvůli na turisticky zajímavá místa bohatším sousedům, z části i proto, že donedávna o turisty zdejší autoritářský režim až tolik nestál. Přesto má tato země co nabídnout, přinejmenším na pár dní. Úžasné je hlavní město Baku, kde se hypermoderní budovy (za zmínku stojí přinejmenším Plamenné věže) prolínají s chátrajícím starým městem. Za návštěvu stojí i bahenní sopky nedaleko hlavního města, nebo horské vesničky. Skvělá je, stejně jako všude na Kavkaze, zdejší kuchyně s unikátní chutí. Ázerbajdžán se obvykle kombinuje s dalšími zeměmi Kavkazu, ale stojí za návštěvu i samotný.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×