Thajsko – kuchyně Země úsměvů

Thajsku bývá přezdíváno také Země úsměvů…a právem. Všudypřítomné úsměvy a elegantní pozdrav v podobě sepjatých rukou vás bude provázet všude, kam se v této exotické a přátelské zemi vydáte. Pravda, navzdory přesvědčení některých cizinců úsměvy Thajců nejsou projevem bezvýhradného přátelství, ale prostě patří k místní kultuře a mnohdy i k zakrytí rozpaků nad chováním farangů (jak Thajci cizincům přezdívají). Přesto ale úsměv ke zdejší kultuře bezpochyby patří, stejně jako legendární thajská kuchyně, která si vydobyla celosvětovou proslulost. Thajská kuchyně je plná chutí, vůní, barev a kontrastů, stejně jako tato země samotná.

 

O kuchyni Země úsměvů

Říká se, že láska prochází žaludkem, a to samozřejmě platí i pro lásku k dané zemi a její kuchyni. Asie je velmi bohatá na skvělé lokální kuchyně – připomeňme například úžasnou vietnamskou, japonskou a indickou kuchyni. Žádná z nich ale není tak známá, jako právě kuchyně thajská…důvody ponechme tentokrát stranou. Thajská kuchyně v každém případě pozitivně oslovuje obrovské množství lidí, a to ať už se jedná o pokrmy nejobyčejnější, konzumované na ulici, nebo o vybranou a rafinovanou kuchyni vyhlášených thajských restaurací. Samotná kuchyně vedle „vlastních“ thajských jídel ovlivněna i kuchyněmi dalších, mnohdy vzdálených zemí – čínskou, indickou, ale třeba i portugalskou. Základem thajské kuchyně je rýže, částečně i nudle, a rozličná lahodná karí. Význam rýže odráží i fakt, že thajské slovní spojení „jíst rýži“ a „jíst jídlo“ mají stejný význam. Hojně se používají bylinky a koření – koriandr, zázvor, citrónová tráva, šalotka a především čili. Jako dochucovadlo bývají používány různé omáčky a pasty, především rybí omáčka a krevetová pasta. Oblíbené je také kokosové mléko. Podívejme se na některé z nejznámějších pokrmů Země úsměvů.

 

Je libo polévku, salát…nebo něco smaženého?

Milovníky polévek potěší guay teow – nudlová polévka s různými druhy masa, nejběžnější a vždy dostupná thajská polévka. Pro náročnější strávníky je zde tom kha gai – kuřecí polévka s kokosovým mlékem, víceméně thajská polévka pro každého cizince…nepoužívá totiž mnoho koření, Thajci velmi oblíbeného. To úplně jiné „grády“ má tom yum goong – ďábelsky pálivě-kyselá polévka s krevetami, chilli, zázvorem a citrónovou trávou. Kdo ale má rád výrazné pokrmy, bude určitě nadšený.

Thajci milují i saláty, obvykle kombinující zeleninu nebo ovoce a koření. Mezi oblíbené patří například som tam – salát z čerstvé papáje a čili, rajčat, výhonků a oříšků. Podobný ve svém charakteru je i salát laap (v Laosu známý jako larp) – obvykle chuťově výrazná směs masa a máty, cibule a koření.

V sekci rýžových a nudlových pokrmů mají čestné místo nudle pad thai – smažené široké nudle s variacemi masa, vejce, posypané klíčky a oříšky, s limetou na boku talíře. Tyto nudle jsou určitě dobrou variantou pro nováčky, kteří se chtějí seznámit s thajskou kuchyní – jsou výborné, ale ne příliš pálivé. Totéž platí i pro smaženou rýži khao pad. Obě jídla najdete v Thajsku doslova na každém rohu, v restauracích i v pouličních stáncích, které se mnohdy specializují pouze na tyto pokrmy.

 

Což takhle dát si…karí?

Jako „královskou disciplínu“, či v českém prostředí spíše „vyšší dívčí“ můžeme v thajské kuchyni rozhodně označit pověstná místní karí. Připravovaná v různých stupních pálivosti – od lehce pálivé, po tekutý oheň, rozhodně patří mezi jídla, které by návštěvník Thajska neměl vynechat. V zásadě platí, že žluté karí je nejjemnější a nejméně pálivé, červené už je pro cizince relativně ostré a zelené karí bývá pro opravdové milovníky pálivých pokrmů (rozumějme pro někoho téměř nepoživatelné). Mezi oblíbená karí patří panang curry – pro cizince „bezpečná zóna“, karí polévka khao soi, pro odvážné pak gaeng keow wan – ďábelsky pálivé zelené kari. Mějte při ruce dostatek rýže, která jako jediná dokáže uhasit jeho plameny.

 

Luboš (VIVA Travel)

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×