Vietnam – zátoka Halong

Málokteré místo v Asii, tak bohaté na přírodní a kulturní zázraky, se může svou krásou vyrovnat vietnamské zátoce Halong (viet. Vịnh Hạ Long). Toto nádherné místo, vzdálené přibližně 170 km východně od Hanoje patří mezi jedno z nejikoničtějších míst v celém Vietnamu. Zátoka zanořujícího se draka – což je doslovný překlad vietnamského názvu – je tvořena asi 1600 krasovými ostrovy a ostrůvky, vynořujícími se přímo z vod Tonkinského zálivu. Opravdu dechberoucí pohled!

 

Legendy a pověsti…

Místo s tak unikátním charakterem se celkem přirozeně stalo námětem mnoha místních poetických legend a příběhů…a kdo ví, třeba jsou některé z nich pravdivé. Podle asi nejznámější legendy byla zátoka vytvořena za pomoci bohů a draka, který měl zemi bránit před nájezdníky. Vietnam, mnohokrát během své historie tolikrát ohrožovaný nepřáteli zvnějšku se urputně, ale marně bránil proti silnějšímu nepříteli. Když už se váhy vítězství klonily na stranu útočníků, vietnamským bohům se zželelo jejich národa a vyslali Vietnamcům na pomoc draka…ten chrlil ze své tlamy nefrit a drahokamy. Ty se po dopadu na hladinu zálivu měnily v neprostupnou hradbu kamení a jako nože ostrých ostrůvků a kamenů, které Vietnam zachránily. Drak se po skončení invaze rozhodl žít zde v zálivu, dokonce se svými dětmi – na sever od zátoky Halong je další, neméně krásná. Říká se jí Bai Tu Long, Zátoka dračích dětí. Legend na téma tohoto fascinujícího koutu Vietnamu je mnoho, tahle je ale jistě nejkrásnější.

 

…a každodenní, přesto nevšední Halong

Podle vědců stojí ve skutečnosti za vznikem krasové oblasti působení mořské vody během vzestupu a poklesu mořské hladiny. To ale nijak nesnižuje její krásu – ostrovy, ostrůvky, džunky, rybáři…romantika. Nejen proto je Halong jedním z nejčastějších cílů návštěvníků severu Vietnamu a vysloužil si i zápis do seznamu světového dědictví UNESCO. Výlety s noclehem v zátoce určitě patří mezi to nejhezčí, co lze ve Vietnamu zažít. Tedy až na davy turistů, zejména z Číny. Ale i přesto si Halong návštěvu rozhodně zaslouží. Nalodění na krásně upravené lodi se vším komfortem, plavba probíhající mezi malebnými ostrůvky, možnost ochutnat skvělou vietnamskou kuchyni a večer si dát drink na palubě a pozorovat západy slunce. Poté už pomalu utichá hlomoz a hluk z okolních lodí a Halong se pomalu noří do tmy, na lodích cestující koukají na film Indočína, který se zde natáčel a snaží se poznat, které z míst sami viděli. Poté ranní program a zpět na pevninu, objevovat další krásy Vietnamu. Bohatší o vzpomínky na tuto kouzelnou zátoku, která si každého prostě získá!

 

Luboš (VIVA Travel)

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×