Vůně Orientu – Blízký východ

Blízký východ je místem, kde se odnepaměti setkávaly (a také střetávaly) kultury a náboženství, regionem se složitou minulostí a do značné míry i přítomností. Mnoho lidí Blízký východ vnímá v souvislosti s neustálým přívalem zpráv jako region nebezpečný a mají tendenci se mu vyhýbat. To by ale byla obrovská škoda, protože – navzdory nepopiratelně složité situaci a mnohdy napjatým vztahům – se jedná o místa nesmírně zajímavá, země s opravdovým nádechem exotiky…a většinou s obyvateli, jejichž pohostinnost je pověstná.

 

Pokud bychom se zaměřili na jednotlivé země, pak platí víceméně následující:

 

 

Izrael

Izrael je země velmi odlišná od všech ostatních v regionu. Jedná se o stát vytvořený až po druhé světové válce, ale zároveň místo, kudy kráčela historie a kde vznikla hned tři světová náboženství…která se o mnohá místa dodnes sváří. Židovský stát měl až do nedávné doby velmi problematické vztahy se svými sousedy, v současnosti se situace do určité míry začíná zlepšovat. Přes složitou náboženskou a bezpečnostní situaci je Izrael rozhodně státem, který si Vás získá a který má opravdu co nabídnout…vždyť historie zde opravdu dýchá na každém kroku. Z konkrétních míst, které by návštěvník neměl vynechat jsou to jednoznačně města Jeruzalém, Betlém a Nazaret. Velmi zajímavé jsou i Mrtvé moře, poušť Negev, nebo třeba Galilejské jezero. Unikátní je rozhodně kultura a také bohatost zážitků, které Izrael nabízí už jen při setkání s místními obyvateli.

 

Jordánsko

Soused Izraele si v zajímavosti a bohatosti historie s židovským státem v ničem nezadá. Na rozdíl od poněkud těžké atmosféry v Izraeli, způsobené velmi složitou historií a celou spletí vzájemných vztahů mezi jednotlivými etniky, je Jordánsko velmi pohodové a přátelské od prvního okamžiku. Za návštěvu stojí hlavní město Ammán, pouštní hrady (například Karak), nebo Mrtvé moře, tentokrát z jordánské strany. Pravými perlami Jordánska jsou pak historické město Petra, a především poušť v oblastí Wádí Rum. Příjemnou destinací pro odpočinek po poznávací části cesty může být Aqaba.

Middle_east

Spojené arabské emiráty

Relativně nedávno ještě nepříliš zajímavý ropný stát, který ale naplno využil svého potenciálu a obrovskými investicemi do turismu a infrastruktury se proměnil ve vyhledávanou destinaci. Přestože zdejší důraz na vše „nej“, na okázalý luxus, a přitom také tlak na tradiční muslimské hodnoty nemusí být každému po chuti, nepochybný bouřlivý rozvoj, perfektní služby a mnohé velmi zajímavé stavby činí ze SAE místo zajímavé pro návštěvu. Vedle okázalé Dubaje stojí za zmínku tradičnější Abú Dhabí či Šardža, zajímavé hory a pouště a také zdejší pláže. Spojené arabské emiráty jsou příjemnou zastávkou i na krátkou dobu, při přestupu během letů někam dál. Vzhledem k postavení zdejší letecké společnosti Emirates je šance letět přes Dubaj opravdu vysoká.

 

Omán

Zatímco sousední Spojené arabské emiráty představují luxusní výkladní skříň muslimského světa se vším přepychem, Omán je mnohem tradičnější zemí a rozhodně neméně zajímavou alternativou. Jedná se o zemi ještě hodně autentickou a relativně málo navštěvovanou. Mezi místa, která stojí za návštěvu stojí hlavní město Maskat s četnými trhy, překrásné hory a pouště a také zdejší moře. Za zmínku stojí také Salála, zelená oáza na jihozápadě země.

 

Írán

Navzdory velmi špatné pověsti vzhledem k mnohdy nepřátelským vztahům Íránu s USA, Izraelem a mnohdy i okolními arabskými státy je Írán fantastickou destinací k návštěvě. Někdejší Persie se může pyšnit stovkami let historie, nádhernými památkami, zajímavými pouštěmi, a především svými hrdými obyvateli, jejichž pohostinnost je opravdu legendární. Írán zůstává vzhledem ke své uzavřenosti velmi autentickou destinací k návštěvě.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×