Za vůní koření – země Jižní Asie

Jižní Asie nabízí řadu míst k návštěvě. Mezi hlavní turistické země tohoto regionu patří Indie, Nepál, Bhútán, Šrí Lanka a Maledivy. Cesty do dalších zemí jižní Asie – Afghánistánu, Pákistánu a Bangladéše – se v současnosti vzhledem k nestabilní bezpečnostní situaci v současnosti nedoporučují.

 

Pokud bychom se zaměřili na jednotlivé země, pak platí víceméně následující:

 

Indie

Indie je malým světem sama o sobě a je zdaleka největší zemí jižní Asie. Rozkládá se na samostatném subkontinentu, jedná se o jednu z nejlidnatějších zemí světa (cca 1,2 miliardy obyvatel) a indická kultura je jednou z nejstarších na zeměkouli. Vzhledem ke své rozloze a složitým dějinám jsou regionální rozdíly značné – zatímco na severu se můžeme setkat s horami, pouštěmi, obrovskými městy a také nejznámějšími památkami, jih je spíše přírodní destinací s malebnými čajovými plantážemi a plážemi s palmami. Existují i další rozdíly – na severu se mluví hindsky, na jihu převládají drávidské jazyky…v praxi si lidé ze severu s lidmi z jihu nerozumějí. Kuchyně severu je méně pálivá, ovlivněná pokrmy Arabů a Peršanů, hojně se používá jogurt a častější přílohou jsou placky. Jižní kuchyně je pálivější, často se vaří s kokosovým mlékem a běžnější přílohou je rýže. Lidé v jižní Indii jsou ve svém životním tempu pomalejší a pohodovější než lidé ze severu, kteří se ve velkých městech přece jen musejí „více otáčet“.

Indie nabízí obrovské množství míst k navštívení a lze ji navštěvovat opakovaně, aniž by se cesty příliš kryly. Mezi hlavní turistické bude patřit Dillí s četnými pamětihodnostmi a Bombaj plná koloniálních památek a také centrum indické kinematografie. Mezi další města hodná navštívení stojí za zmínku rozhodně Váránasí s jeho spalovacími gháty a Goa se zajímavými historickými vazbami na Evropu. Zajímavé regiony jsou určitě Rádžasthán s jeho nádhernými paláci a také jih Indie s krásnou přírodou – zejména státy Tamilnádu a Karnátaka. Pro milovníky hor lze určitě doporučit domov dalajlámy – stát Himačálpradéš, a také „Indický Tibet“ Ladákh. Mezi netypické regiony patří i ráj milovníků čaje v Dáržílingu, nebo regiony u východních hranic s pestrou kulturou a množstvím domorodých kmenů. Výčet by mohl opravdu dlouho pokračovat. A pak je tu samozřejmě legendární Tádž Mahál, pravá perla mezi ostatními místy v Indii.

Ať už v Indii vyrazíte kamkoliv, tato fascinující země rozhodně zanechá dojem. Svou krásou a okázalou nádhernou, ale i neskutečnou každodenní bídou. Říká se, že Indii buď milujete, nebo nenávidíte. Často je to i mix obojího. V každém případě na Indii nezapomenete.

South_Asia_UN

Šrí Lanka

Šrí Lanka by se s trochou nadsázky dala označit za „Indii light“. Lanka, dříve nazývaná Cejlon, je úžasnou destinací k návštěvě, která na relativně malých vzdálenostech nabízí opravdu mnoho. Historická města, malebné čajové plantáže, krásné národní parky plné zvěře a velmi pěkné pláže přímo vybízející k odpočinku. Oproti Indii je také kulturní šok výrazně menší. Na itinerářích návštěvníků by neměla chybět města Kandy s chrámem Buddhova zubu, nebo historická pevnost Galle, čajové plantáže poblíž města Nuwara Eliya, národní parky Udawalawe či Yala. Z historických míst pak někdejší hlavní města – Anurádhapura nebo Polonnaruwa a „Lví skála“ Sigírija. Výběr nejlepších pláží se řídí konkrétní sezónou, protože ostrov je ovlivňován dvěma proti sobě jdoucími monzuny. Téměř vždy se ale najde místo, kde je právě hezky.

 

Nepál

Severní soused Indie má návštěvníkům opravdu hodně co nabídnout. Prašné a neustále provozem pulzující hlavní město Káthmandú, ale i velmi zajímavá historická města – Bhaktapur a Pátan, která ač poškozená zemětřesením roku 2015, jsou doposud výkladní skříní krás nepálské architektury. Za zmínku stojí i jen samo množství zajímavých etnik s různými kulturami a třeba i kuchyní – vedle Nepálců jsou to třeba Tibeťané, nebo bojovní Gurkhové. Na jihu země stojí za návštěvu překrásný park Čitván. Nepál nabízí nejen návštěvy během klasického poznávání, ale je i oblíbeným cílem aktivní turistiky – cyklistiky nebo třeba raftingu. A pak jsou tu samozřejmě hory, hlavní důvod pro většinu návštěvníků Nepálu. S trochou štěstí jsou pohledy na masiv Himálaje prostě dechberoucí, ať už se jedná o kteroukoliv část himálajského masivu.

 

Bhútán

Země hřmícího draka, jak je Bhútánu někdy přezdíváno, je poněkud speciální destinací. Země se brání masovému turismu a vláda má nad cestovatelskými aktivitami sice ochrannou ruku (v zájmu zachování kvality), ale také prakticky monopol. Ceny jsou proto opravdu vysoké. Na oplátku lze ale čekat opravdu kvalitní služby v zemi s unikátní kulturou, silně připomínající Tibet. Zemi s velmi tradiční a autentickou kulturou.

 

Maledivy 

Pokud existuje představa tropického ráje, pak se mnohdy spojuje s Maledivami, nejmenší ze všech zemí jižní Asie. Souostroví sestávají z řady atolů utopených v modři Indického oceánu nabízí vlastně jen jednu možnost dovolené – odpočinek u moře, ale nabízí ji na světové úrovni. Ať už návštěvník relaxuje v luxusních rezortech, na palubě některé z výletních lodí, nebo (celkem nedávné možnosti) v některém z jednodušších penzionů, může se spolehnout na krásy zdejšího teplého moře plného podmořského života. A také na pomalé životní tempo, které k Maledivám rozhodně patří. Ačkoliv turismus (vedle rybářství) představuje jeden z hlavních zdrojů příjmů, místní nikdy nikam nespěchají. Jedinou významnější městskou a kulturní destinaci tvoří hlavní ostrov Malé…významnější na místní poměry, prohlídka bude trvat přibližně hodinu až dvě.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×