Země ohnivého kruhu – ostrovní JV Asie

Asie je neuvěřitelně rozmanitý kontinent. Kulturně a nábožensky, etnicky, přírodně nebo třeba i gastronomicky. Navíc vzhledem ke své velikosti ji lze navštěvovat prakticky neustále – jen ne všechna místa ve stejnou dobu. Když v jedné části Asie padá sníh, v jiné jsou zrovna ta největší vedra. I to k tomuto fascinujícímu kontinentu patří a je třeba nad sezónami opravdu přemýšlet. A pak je tu samozřejmě právě i otázka obrovské pestrosti Asie. Nejen jako celku, ale i jednotlivých regionů.

 

Region jihovýchodní Asie, nabízí řadu atraktivních a exotických míst k návštěvě. Přestože jihovýchodní Asie tvoří jeden celek se vzájemně provázanými dějinami, v zásadě se tento zajímavý region dá rozdělit na dvě poloviny – pevninskou a ostrovní jihovýchodní Asii. Toto dělení souvisí s počasím a také kulturou. Zatímco pevninská Asie je téměř celá buddhistická a nejlepší sezóna k návštěvě je v zimních měsících, ostrovní je až na výjimky muslimská a nejlepší počasí k návštěvě je v létě. Výjimku ostrovní Asie tvoří Filipíny, které jsou křesťanské a jejich počasí kopíruje spíše sezóny pevninské části regionu. Jihovýchodní Asie je pro svou atraktivitu, ale také pro snadné fungování velmi dobrou volbou pro první setkání s Asií.

Political_Southeast_Asia_Map

Pokud bychom se zaměřili na jednotlivé země, pak platí víceméně následující:

 

Malajsie

Nesmírně zajímavá země na pomezí pevninské a ostrovní jihovýchodní Asie a také jediná země regionu, která je „rozkročená“ na obou polovinách. Zatímco hlavní a nejlidnatější část leží na Malajském poloostrově, malajsijské Borneo je částí ostrovní. Přestože Malajsie nemá takový zvuk, jako sousední Thajsko nebo Singapur, rozhodně má návštěvníkovi co nabídnout. Vedle unikátního mixu kultur – malajské, čínské, indické a kultur původních etnik – jsou zde nádherná historická i moderní města, krásná příroda, vynikající jídlo opravdu pěkné pláže. To vše navíc v prostředí, kde každý mluví anglicky a infrastruktura je navzdory relativně nízkým cenám na úrovni Evropy. Mezi hlavní cíle budou patřit metropole Kuala Lumpur, historická města Melaka a Penang, nebo velmi tradiční Kota Bharu. Mezi nejlepší parky patří NP Taman Negara či park Royal Belum. Je dobře nevynechat ani malebnou čajovou oblast v Cameron Highlands. Nejlepší pláže nabízejí ostrovy Langkawi, Perhentiany, nebo třeba malý ostrůvek Pangkor. Borneo je pak další částí Malajsie a stojí za samostatnou návštěvu – vedle národních parků a přírodních lokalit světové úrovně jsou zde ještě příjemné město Kučing, možnost pobytu u domorodých kmenů, nebo nádherné ostrovy v Jihočínském moři.

 

Singapur

Městský stát na samotném konci Malajského poloostrova má jméno, které dalece překonává jeho velikost. Jedná se o velmi bohatou (a drahou) destinaci, která láká především moderní architekturou a atrakcemi světové úrovně – ať už jsou to ikonické věže hotelu Marina Sands, hypermoderní stromy v Gardens by the Bay, legendární hotel Raffles, nebo třeba procházky na četných trekových trasách ležících v džungli často hned na dohled domů. Milovníky nákupů potěší luxusní třída Orchard Road, návštěvníky směřující za dobrým jídlem pak spousty restaurací světové úrovně.

 

Indonésie

Největší souostroví světa, země kopírující rovník přes tři časová pásma, nelidnatější muslimská země světa…to vše a mnohem víc nabízí Indonésie. Navzdory konzervativnějšímu směřování v posledních letech si Indonésie udržuje ducha velmi přátelské a tolerantní země s řadou turistických cílů. Kulturní a vytříbená Jáva, proslavený ostrov Bali, pohřební tradice Toradžů na Sulawesi, unikátní mix přírody a kultury na Sumatře, nebo třeba komodští draci na stejnojmenném ostrově. A pak ještě celý východ země – velmi tradiční a relativně málo navštěvovaný, s řadou zajímavých etnik a tradic, například ostrovy Papua, Flores, nebo třeba Sumba.

 

Filipíny

Jediná křesťanská země regionu, souostroví milých místních obyvatel a stovky pláží. To vše, a ještě mnohem víc jsou Filipíny. Vedle přelidněné a chaotické Manily je možno navštívit hory Luzonu s rýžovými terasami, křesťanské památky na ostrově Cebu, nebo unikátní Čokoládové hory na Boholu. Filipíny jsou ale především známé řadou nádherných pláží, za všechny jmenujme například věhlasný Palawan, Boracao, nebo ostrůvek Panglao. Na rozdíl od ostatních zemí regionu nejsou Filipíny žádnou gurmánskou velmocí, místní jídlo ale vyhoví našim evropským chutím – je relativně těžké a zaměřené na maso, připomíná spíše kuchyni jižní Ameriky.

 

Brunej

Ministát na ostrově Borneo je známý především pohádkovým bohatstvím místního sultána. Najde se zde ale i pár míst, která stojí za návštěvu – vesnice na kůlech, národní parky a samozřejmě fotogenický sultánský palác. Brunej je spíše destinací navštívenou při cestě po Borneu než místem samostatné návštěvy.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×
×